ClickCease

Low key fotografie: tips en tricks

Iedereen heeft wel eens foto’s gezien die helemaal zwart of donker lijken te zijn, met uitzondering van het gefotografeerde object dat juist een beetje verlicht wordt. Deze fototechniek staat bekend binnen de fotografie als low key fotografie. Door handig gebruik te maken van schaduwen komen de foto’s heel chique over op mensen. In deze blog gaan we dieper in op wat low key fotografie inhoudt en hoe je zelf prachtige low key foto’s kunt schieten.

Wat is low key fotografie?

Low key fotografie is een fotografische techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van donkere tinten en schaduwen om een dramatisch en chique effect te creëren. Bij deze stijl ligt de nadruk op contrast, waarbij het grootste deel van de afbeelding donker is en slechts een klein gedeelte van het onderwerp verlicht wordt. Hierdoor ontstaan beelden met een intense, mysterieuze uitstraling en worden de vormen en texturen van het onderwerp sterk benadrukt. Low key wordt vaker toegepast in bijvoorbeeld films, schilderijen of portretfoto’s.

Verschil met high key fotografie

Bij low key foto’s wordt de achtergrond zo donker mogelijk gehouden en het foto-object slechts gedeeltelijk belicht. Bij high key fotografie zijn de rollen omgedraaid. Bij deze fototechniek domineren lichte tonen, omdat de belichting wordt aangepast en er weinig schaduwvorming plaatsvindt. Hierdoor stralen high key foto’s puurheid en positiviteit uit, waardoor je deze techniek vaak terugziet in reclames.

Low key fotografie tips

Bij low key fotografie wordt er gebruik gemaakt van een zo donker mogelijke achtergrond of van een duistere locatie. Zorg hierbij dat het te fotograferen object niet te dicht op een muur staat en dat de lichtbron niet richt op de wand. Het licht dat op je object valt, is cruciaal bij low key foto’s. De lichtbron kan de flitser van je camera zijn, maar ook een lamp. Een flitser is echter iets makkelijker te gebruiken, omdat je controle houdt over waar het licht terechtkomt en hoeveel licht binnenkomt. Het is raadzaam om je lichtbron te richten op de achterkant van het object of om het licht schuin op het voorwerp te laten vallen, want dit creëert strijklicht.

De beste belichtingsmethode voor low key afbeeldingen is de spotmeting. Bij deze meting maakt je camera een berekening van jouw onderwerp, waarbij het de donkere delen weglaat. Een histogram is een handig hulpmiddel om te controleren of je een goede low key foto hebt geschoten. Het grootste deel van een low key foto ligt namelijk aan de linkerzijde van het histogram.

low key foto

Hoe stel je camera in?

Het is verstandig om je camera handmatig in te stellen. Als je scherp gaat stellen, kun je dit dus handmatig doen op het lichte deel van je beeld, zodat je zeker weet dat de camera op het object focust. De sluitertijd bij low key fotografie ligt ergens tussen 1/125 of 1/200. De instelling van het diafragma is het belangrijkst bij low key fotografie. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor binnenkomt en het bepaalt wat scherp zal worden in je foto. Het diafragma moet niet te groot worden ingesteld. De ISO-waarde kan het best ook zo laag mogelijk gehouden worden, namelijk rond ISO 100.

Low key foto zonder flitser

Over het algemeen wordt er bij low key foto’s gebruikgemaakt van een flitser, maar het kan ook zonder flitser. Hier volgt een klein stappenplan waarmee je succesvol een low key foto maakt zonder flitser:

  • Kies een locatie waarbij het licht van een kant komt.
  • Werk je buiten, dan moet je een moment op de dag kiezen met hard en contrastrijk licht, zoals midden op de dag. Kies dus niet de golden hour
  • Het te fotograferen object plaats je vol in het licht, maar de omgeving moet nauwelijks of zelfs helemaal niet belicht worden.
  • Als er veel contrast is tussen de lichtste en donkerste plek, kun je het beperkte dynamische bereik van je camera gebruiken om alle schaduwplekken donker te maken.

Low key fotografie in studio

Als je de low key techniek in een studio-omgeving wilt toepassen, moet je extra aandacht besteden aan de opstelling. Je wilt natuurlijk niet te veel licht in je kliekje toestaan, maar het foto-object moet wel zichtbaar zijn. Je hebt geen studioverlichting per se nodig, maar wel enige controle over de lichtbronnen. Zorg er bovendien voor dat de achtergrond niet belicht is.

Met deze tips en tricks heb jij binnen no-time low key fotografie onder de knie!