ClickCease

Foto inspiratie nodig? Dit zijn leuke fotografie thema’s!

Ben je van plan om een fotoserie te maken om je fotografische vaardigheden naar een nieuw level te tillen? Dan is thema fotografie een goede optie. Themafotografie is een vorm van fotografie waarbij een specifieke focus of onderwerp centraal staat in een fotoserie of project. Heb je foto inspiratie nodig en wil je een aantal leuke fotografie thema’s zien? Deze blog zal je op weg helpen door leuke foto-ideeën op een rijtje te zetten.

Wat is thema fotografie?

Voordat we dieper ingaan op leuke fotografie thema’s, willen we eerst kort uitleggen wat themafotografie is. Het idee achter themafotografie is om beelden te creëren die samen een verhaal vertellen of een bepaald concept, gevoel of idee uitdrukken. Dit kan variëren van abstracte thema’s zoals ‘liefde’ of ‘eenzaamheid’ tot meer concrete onderwerpen zoals ‘natuur’, ‘architectuur’ of ‘stadsleven’. Door een duidelijk thema te kiezen, kunnen fotografen hun creativiteit en visie gericht inzetten, waardoor de foto’s samenhangend en betekenisvol worden. Het helpt ook om de kijker te betrekken en een dieper begrip of emotionele reactie te creëren.

Leuke thema’s voor fotografie

Er zijn talloze inspirerende thema’s die je kunt verkennen in de fotografie, afhankelijk van je interesses en creativiteit. Een populair thema is natuur, waarbij je de schoonheid van landschappen, bloemen, en dieren vastlegt. Stadsfotografie biedt een boeiende mix van architectuur, straatleven, en urban art. Voor wie van portretfotografie houdt, zijn thema’s zoals emoties of cultuur een prachtige manier om verhalen van mensen te vertellen. Seizoenen zijn ook een leuk thema, omdat ze de veranderende sfeer en kleuren door het jaar heen vastleggen. Daarnaast kun je spelen met licht en schaduw of een project doen rond abstracte vormen en patronen. Hieronder volgt een aantal tips voor de populairste fotografie thema’s van het moment.

fotografie thema rood

Kleuren

Een van de leukste fotografie thema’s voor een fotoserie is kleuren. Maak foto’s van dingen in dezelfde kleur, zodat je bijvoorbeeld een rode of blauwe fotoreeks krijgt. Voor een eventuele expositie is het echter ook leuk als je meerdere kleuren tegelijk in je fotoproject terug laat komen, zodat je een regenboog kunt creëren met jouw kliekjes.

Abstracte thema’s voor fotografie

Soms is het heel interessant om een abstracte fotoserie te maken. Je kunt een foto-opdracht uitvoeren rond lijnenspel, herhalingen, silhouetten of architectuur. Kies je bijvoorbeeld voor silhouetten, leg dan de grovere vormen van iets vast en geen details. Kies je liever voor architectuur, zorg dan dat je herhaling en lijnen in een gebouw vastlegt.

Perspectief

Je kunt ook voor je fotoproject steeds kiezen voor een bepaald perspectief, zoals het kikkerperspectief of vogelperspectief. Bij het eerstgenoemde perspectief fotografeer je jouw onderwerp laag bij de grond en met de camera naar boven gericht. Je fotografeert dus omhoog. Bij een vogelperspectief werk je juist andersom: in dit geval maak je bijvoorbeeld met een drone foto’s vanuit de lucht van iets wat zich op de grond bevindt.

Foto-opdrachten met tijd

Een van de meest diverse fotografie thema’s is werken met tijd. Binnen het hoofdthema tijd kun je allerlei kanten op, zoals:

  • 365-dagen project: maak iedere dag een foto
  • 52-weken project: maak iedere week van het jaar een kliekje
  • Maak foto’s dezelfde tijd van een dag. Schiet bijvoorbeeld je foto’s gedurende de golden hour, op het middaguur met hard licht of in de nacht.
  • Jaarlijks fotoproject: maak ieder jaar op dezelfde plek een foto met dezelfde mensen

Natuur

De natuur blijft toch ook een felbegeerd onderwerp voor een foto-opdracht door de diversiteit aan subthema’s die er zijn. Sommige fotografen houden zich bijvoorbeeld bezig met foto’s te maken tijdens de vier seizoenen. Of ze kiezen een bepaald object of subject en volgen deze door de seizoenen heen. Een ander leuk subthema is structuur. Het fotograferen van structuren van bijvoorbeeld gras of bladeren vergt wat precisie, maar is een leuke manier om te groeien met je fotografie. Een ander leuk foto-idee is het element water vast te leggen in zijn vele verschijningsvormen. Maak dus foto’s van bijvoorbeeld waterdruppels, mist, ijs en dergelijke.

fotografie thema dieren

Dieren

Een dier vormt vaak een leuke bron van foto inspiratie. Als je een huisdier hebt, kun je hem volgen en de leukste momenten vastleggen. Je kunt er echter ook voor kiezen op zoek te gaan naar grazers in weilanden of speciale dieren in de dierentuin. Bovenstaande foto-ideeën kun je ook combineren tot een uniek dierenproject!

Mensen

Fotografie met mensen brengt altijd wat uitdagingen mee, maar ben je avontuurlijk ingesteld, dan is dit wel het thema voor jou! Ook bij dit thema heb je veel keuzemogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Portretten van andere mensen of van jezelf
  • Straatfotografie: mensen op straat fotograferen of juist dingen op straat volgen
  • Volg een of meerdere personen met je foto’s voor een langere tijd en leg dit vast, bijvoorbeeld een kunstenaar die aan het werk is.

Fotografie zelf als een van leukste thema’s

Fotografie zelf als fotografie thema pakken heeft niet zozeer te maken met iets dat je moet fotograferen, maar meer met de techniek die je gebruikt. Kort gezegd zou je er bijvoorbeeld eens voor kunnen kiezen om analoog foto’s te schieten met een fotorolletje. Tegenwoordig is ook de polaroid weer helemaal in. Het grote voordeel van polaroids is dat je jouw foto’s meteen kunt zien, zodat je weet of ze geschikt zijn voor jouw foto-project. Je zou ook kunnen spelen met de instellingen op je camera, zoals met panorama’s, sluitertijden, HDR en de lenzen.

Licht en schaduw

Een bekend fotografie thema is het spel met licht en donker. Je zou ervoor kunnen kiezen om juist meer met licht te spelen, zoals met dubbele belichting werken of high key fotografie. De tegenpool biedt echter ook voldoende mogelijkheden. Door handig te spelen met schaduwen krijg je juist een hele chique fotoreeks gepaard met een vleugje mysterie.

Reflecties

Spiegelingen of reflecties zijn ook leuk om vast te leggen. Een object kun je fotograferen aan de hand van de spiegeling die het werpt in bijvoorbeeld water of een glazen gebouw. Door de indirectheid van die foto wordt de fantasie van de kijker geprikkeld. Spiegelingen zijn ook makkelijk in de stad te vinden, waardoor je van dit fotografiethema overal gebruik kunt maken.