ClickCease

Zo gebruik je driepuntsbelichting

driepuntsbelichting

In de wereld van de fotografie draait alles om goede belichting. Een van de belangrijkste technieken die fotografen gebruiken om verbluffende foto’s te maken, is de driepuntsbelichting, een techniek die ook veelal in de filmografie gebruikt wordt. Deze blog zal wat dieper ingaan op de driepuntsverlichting; wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je deze techniek het beste kunt gebruiken.

Wat houdt driepuntsbelichting in?

De driepuntsverlichting is een standaard lichtopstelling, waar veel fotografen en filmmakers gebruik van maken. Men kiest voor deze opstelling, omdat je het makkelijk in elkaar kunt zetten en kunt manipuleren. Bij de 3 punts belichting wordt er gebruikgemaakt van hoofdlicht, invullicht en tegenbelichting. Three point lighting belicht verschillende kanten van je onderwerp en geeft ook diepte aan je foto’s.

De belichtingsvormen

Bij driepuntsverlichting wordt gebruikgemaakt van drie lichtbronnen. Het hoofdlicht oftewel het sleutellicht is het zaallicht, je felste en belangrijkste lichtbron. De hoofdbelichting wordt voor je onderwerp geplaatst onder een hoek tussen 15 en 45 graden. De tweede belichtingsvorm is het vullicht. Dit is de belichting die als taak heeft de schaduwen die de hoofdverlichting op je ontwerp werpt weg te werken. Wees wel voorzichtig dat je het opgeroepen contrast niet verbreekt. Daarom moet het invullicht minder fel zijn dan de hoofdbelichting. Als laatste heb je het tegenlicht oftewel de achtergrondverlichting. Dit licht verlicht de achterkant van je subject, zodat het opvalt tegen de achtergrond. Het tegenlicht creëert eigenlijk een soort halo rondom je onderwerp, wat diepte geeft. Het tegenlicht bestaat uit diffuus, zacht licht.

Waarom zou je kiezen voor three point lighting?

Het grote voordeel van 3 punts belichting is dat jij de regie in handen hebt over de sfeer van je foto. Je kunt immers de belichting wat betreft bijvoorbeeld intensiteit en grootte helemaal aanpassen, zoals jij dat wilt. Zo kun je spelen met hoeveel schaduwen in je foto voorkomen en hoe sterk je een subject belicht. Dit zie je meteen terug in je foto’s en op filmopnames. Deze zien er veel professioneler uit en roepen emotie op bij het publiek.

driepuntsbelichting

Wanneer gebruik je 3 punts belichting?

Bij het fotograferen van portretten kan driepuntsverlichting helpen om het onderwerp goed te verlichten en om subtiele schaduwen te creëren die diepte en dimensie toevoegen aan de foto. In een studio-omgeving, waar de fotograaf volledige controle heeft over de verlichting, kan three point lighting ook worden gebruikt om verschillende effecten te creëren, van zacht en flatterend tot dramatisch en contrastrijk.

Tips voor plaatsing driepuntsverlichting

Hoe stel je de driepuntsbelichting nu op? Hieronder volgen een aantal handige tips:

  • Speel met de positionering van je lampen.
  • Speel met de intensiteit van de drie lampen.
  • Intensiteit kan ook bepaald worden door de afstand van de lampen ten opzichte van je onderwerp.
  • Gebruik in je belichting dezelfde temperatuur peertjes, dus ofwel koel licht ofwel warm licht.
  • Outdoor kun je de zon gebruiken als hoofdverlichting, maar alleen wanneer deze niet te fel schijnt. De bekende golden hour is een mooi moment om buiten te fotograferen.
  • De driepuntsbelichting bestaat uit drie losse onderdelen, die je afzonderlijk moet leren opstellen om het gewenste effect in je kliekjes te realiseren.
  • Begin met oefenen met de three point lighting in het donker, omdat je zo het beste ziet waar je je belichting op moet focussen.