ClickCease

High key fotografie doe je zo!

High key fotografie is een prachtige techniek die zich kenmerkt door lichte, heldere beelden met minimale schaduwen en een zachte, etherische uitstraling. High key fotografie biedt zo de mogelijkheid om unieke en betoverende foto’s te creëren. In deze blog leggen we hoe je zelf aan de slag kunt gaan met high key fotografie en waarop je moet letten om het perfecte plaatje te schieten.

Wat is high key fotografie?

High key fotografie is een techniek, waarbij lichte tonen je foto domineren. De techniek werd voor het eerst toegepast in de filmindustrie, omdat de schermen niet goed werkten met hoge contrasten. De belichting werd aangepast, zodat er nauwelijks schaduwvorming plaatsvond. Een bijkomend voordeel was dat de beelden lichter van toon waren, wat een positief gevoel geeft en geassocieerd wordt met zuiverheid, puurheid en natuurlijkheid. Hierdoor wordt high key fotografie tegenwoordig bijvoorbeeld vaak toegepast in reclamefoto’s voor gezondheidsproducten en zomerkleding.

High key is niet hetzelfde als overbelicht. Overbelichting kan helpen, maar onder de juiste omstandigheden. Normale overbelichte foto’s hebben vaak een te hoog contrast om onder deze techniek te vallen.

Verschil met low key

Het is niet verwonderlijk dat low key het tegenovergestelde is van high key. Bij een low key foto overheersen donkere tonen. Deze techniek heeft een lange geschiedenis en werd bijvoorbeeld al in de Renaissance in veel schilderijen toegepast. In de schilderwereld staat het beter bekend als clair-obscur. Door low key fotografie in te zetten, creëer je drama in je foto en geef je tevens een realistischere indruk aan je kliekje. Waar bij high key gewerkt wordt met een laag contrast, is bij low key een hoog contrast aan de orde.

high key foto van sneeuwlandschap

Hoe breng je het licht aan?

Licht is ontzettend belangrijk bij de high key techniek. Het licht moet zowel je model/object als de achtergrond goed belichten. Je kunt een flitser op de achtergrond zetten en twee aan weerszijden van je model of object, zoals bij de driepuntsbelichting. Voer de sterkte van de flitser op tot het gewenste resultaat, maar zet deze niet te hoog. Wanneer je geen flitsers tot je beschikking hebt, kun je ook daglicht gebruiken in een goed belichte situatie. Dit is wel een uitdaging, aangezien je minder goed het licht kunt controleren. Je kunt ook kiezen voor een softbox of diffuus licht, wanneer je liever binnen een foto maakt.

De instellingen van je camera

High key foto’s maken, doe je niet in een keer. Het is een beetje een proces van trial and error. Spelen met je camera-instellingen is hierbij een pre. Er is geen vaste instelling, waarmee je high key foto’s kan maken. Speel dus met de witbalans, sluitingstijd, diafragma en ISO. Zet vooral de ISO-waarde niet te hoog. Gebruik een waarde van 100 á 200. Maak in ieder geval foto’s in RAW, zodat de kleuren niet te hard worden en details behouden blijven.

Kleur of zwart-wit foto’s?

Bij high key fotografie werk je vaak met kleur. Het gaat hier namelijk om lage contrasten en bij zwart-wit foto’s werk je juist met contrasten. Zwart-wit past daarom veel beter bij low key fotografie. De kleurenfoto’s werken prima samen met een laag contrast, want de kleuren worden dan al gauw pasteltinten en dat is precies wat je zoekt.

belichting in een studio

Hoe werkt een high key portret maken?

In de modewereld gebruikt men vaker de high key portretten. Het model wordt gehuld in lichte kleren, de achtergrond is wit en huidtinten worden ook licht gehouden. Portretten in high key krijg je door egaal te belichten door twee flitsers van dezelfde flitssterkte aan weerszijden van je model neer te zetten. Een andere manier om egale belichting te krijgen, is middels een groot reflectiescherm en een softbox.

Zo maak je high key landschapsfoto’s

Aangezien je voor landschapsfoto’s altijd naar buiten moet en hier je lichtbronnen niet zelf kunt aanpassen, is het bij landschapsfoto’s als beginner belangrijk om te zoeken naar water, een mistige omgeving/lichte achtergrond en bomen. Een telelens is ook handig, wanneer je een beginnend fotograaf bent. Sneeuwlandschappen of omgevingen met zand zijn ook goede high key landschappen.

High key fotografie tips

Om er zeker van te zijn dat je een high key foto hebt gemaakt, kun je werken met een histogram. Bij een high key foto ligt namelijk het grootste deel van de foto aan de rechterkant van het histogram. Ter vergelijking: bij een standaard foto heb je geen pieken links of rechts en bij low key foto’s ligt de piek aan de linkerkant. Dit houdt niet in dat je bij een high key foto geen pixels aan de linkerzijde mag hebben. Zolang het histogram maar overwegend rechts ligt. Verdere tips zijn:

  • Gebruik laag contrast
  • Kies je omstandigheden nauwkeurig
  • Maak foto’s met filters
  • Gebruik langere sluitertijd
  • Let op plaatsing van je lichtbronnen bij studiofotografie
  • Goede nabewerking
  • Oefenen, oefenen en oefenen