Studiofotografie wordt al vanaf oudsher gebruikt, omdat het de fotografen in staat stelt om binnen prachtige foto’s te maken in een volledig gecontroleerde omgeving. Wil je liever foto’s maken buiten? Lees dan deze blog over de mooiste locaties voor een fotoshoot. De fotograaf heeft in een studio onder andere controle over de belichting en dit is van cruciaal belang bij portretfotografie om verschillende redenen, zoals meer sfeer in foto’s, accentueren van kenmerken en controle over contrast. Daarom zal deze blog een paar nuttige studiofotografie belichting tips geven. Wil je tips hebben over hoe je mensen moet laten lachen op camera? Lees dan ook deze blog.
Lichtmeter is een pre
Het gebruik van een lichtmeter bepaalt niet of jouw foto er goed komt uit te zien. Het helpt echter wel om de juiste belichtingsinstellingen te krijgen. Je camera is voorzien van een ingebouwde lichtmeter, maar deze kan het wel eens mis hebben door omstandigheden. Een goede lichtmeter geeft reflecterend, opvallend en flitslicht aan en hij meet de balans tussen flitslicht en continulicht. Op basis hiervan geeft hij de instellingen van je camera nauwkeurig aan.
Studiofotografie belichting tips: de verlichtingstechnieken
Wanneer je gehoor wil geven aan je creatieve vrijheid, weet dan dat er meer lichtopstellingen zijn dan de standaard egale verlichting. Met deze lichtopstellingen kun je spelen bij het vinden van de juiste fotografie belichting. Deze bekende verlichtingstechnieken zijn er:
Tangverlichting: de tang verlichting is een populaire verlichtingstechniek. Hierbij plaats je twee lampen schuin achter je model. Vroeger werd dit gezien als niet flatteuze foto’s, maar tegenwoordig wordt het als hip ervaren.
Split verlichting
Bij splitverlichting wordt meestal één lichtbron, zoals een studioflitser, gebruikt. De lichtbron wordt geplaatst aan één kant van het onderwerp, meestal op ongeveer 90 graden van de camera-as. Hierdoor valt het licht op de helft van het gezicht of het onderwerp, terwijl de andere helft in de schaduw blijft.
Rembrandtverlichting
Om Rembrandtlichting te creëren, wordt meestal één lichtbron gebruikt, zoals een studioflitser. Het licht wordt vanaf een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van het onderwerp geplaatst. Hierdoor valt het licht schuin op het gezicht, waardoor een deel van het gezicht wordt verlicht en een deel in de schaduw blijft.
Rimverlichting
Bij rimverlichting wordt de lichtbron, zoals een studioflitser of een lamp, achter het onderwerp geplaatst, gericht op de achterkant ervan. Het licht schijnt langs de zijkant van het onderwerp en creëert een lichtomranding rond het onderwerp, waardoor het silhouet van het onderwerp wordt geaccentueerd.
Vlinderverlichting
Bij de vlinder verlichting oftewel de glamour verlichting bevindt de verlichting zich direct boven de camera. Het gezicht van je model wordt dan egaal uitgelicht met een lichte schaduw onder de neus in de vorm van een vlinder.
Loop lighting
Ook de lus verlichting is een flatterend verlichtingspatroon, die op dezelfde manier plaatsvindt als de vlinderverlichting. Bij lusverlichting wordt de lichtbron, zoals een studioflitser, op een hoek van ongeveer 45 graden geplaatst ten opzichte van het onderwerp. Het licht valt schuin op het gezicht en creëert een schaduw die loopt van de zijkant van de neus naar de tegenovergestelde wang. Zo ontstaat er een cirkelvormige schaduw onder de neus.
Broad lighting
Bij broad lighting wordt de lichtbron, zoals een studioflitser, geplaatst aan de kant van het gezicht dat het verst van de camera is verwijderd. Dit betekent dat het licht op de bredere kant van het gezicht valt, terwijl de andere zijde in de schaduw blijft.
Basis of geavanceerde verlichtingsopstelling?
Voor bovenstaande verlichtingstechnieken voor je portretfotografie belichting heb je slechts een reflector en lamp in principe nodig. Dit is ook zo bij driepuntsbelichting. Als je echter al bekender bent met de studiofotografie, dan kun je ook een complexere verlichtingsopstelling pakken. Je kunt kiezen voor een driepuntsverlichting, waarbij drie lichtbronnen gebruikt worden. Je hebt dan hoofdlicht, invullicht en tegenlicht.
Portretfotografie belichting natuurlijk
Natuurlijk daglicht kan bij portretfotografie ook mooie foto’s opleveren, maar dan moet het daglicht niet rechtstreeks op je model worden gericht. Plaats je model of fotovoorwerp in een hoek van 45 tot 90 graden van het raam af. Als je het juiste tijdstip op de dag kiest, dan kan het licht van buiten genoeg zijn om het hele gezicht van je model te verlichten. De schaduwrijke delen van het gezicht kunnen naar believen verlicht worden middels lichtversterkers.
Lichtversterkers voor studioportretten
In een slecht verlichte studio kun je gebruikmaken van allerlei soorten lichtversterkers. Reflectoren zijn wel het populairste hulpmiddel om de fotografie belichting een beetje op weg te helpen. Reflectoren helpen om het licht dat op je model valt te weerkaatsen. Er zijn verschillende soorten reflectoren, afhankelijk van welk effect je in het portret wil creëren. Zo heb je bijvoorbeeld de gouden reflectoren, perfect voor zonsondergangen. Wil je meer tips voor Golden Hour fotografie? Lees dan deze blog. De reflectoren kun je plaatsen aan de andere kant van het hoofdlicht of onder een bepaalde hoek ten opzichte van je model. Daarnaast wordt er ook vaker gewerkt met veel licht of lichte onderwerpen, hier komt de term ‘high key fotografie‘ bij kijken.