Voor fotografen en fotoliefhebbers is er een bepaald moment op de dag dat je de beste foto’s kunt maken vanwege het mooiste en warmste licht. Het daglicht is dan niet zo hard en dit brengt meer sfeer aan je kliekjes. In deze blog vertellen wij alles over Golden Hour fotografie en geven wij de beste tips!
Wat is Golden Hour fotografie?
Het gouden uur, oftewel Golden Hour/Magic Hour, is de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang, waarin er veel indirect zonlicht is. De intensiteit van het daglicht is laag, want er wordt veel blauwlicht weg gefilterd. Hierdoor ontstaat een warm, rood-oranje licht, waardoor contrasten kleiner worden. Golden Hour fotografie zorgt voor dromerige en fantasierijke foto’s. Vooral de kleurrijke bladeren in de herfst zijn bijvoorbeeld een perfect onderwerp voor Golden Hour fotografie. Hoe je de beste herfstfoto’s kunt maken, lees je hier.
Het gouden uur komt overal ter wereld voor, maar de duur van de Golden Hour verschilt. Dit is namelijk afhankelijk van factoren als je locatie, het weer, het jaargetijde en de aanwezigheid van obstakels zoals bergen. Er zijn echter tientallen mobiele applicaties en websites beschikbaar, die voor jouw locatie uitrekenen wanneer het gouden uur plaatsvindt en wanneer deze eindigt.
Tips voor fotografie Golden Hour
Hoe leg je de Golden Hour nu het beste vast, wanneer je maar zo weinig tijd hebt? Aan de hand van deze tips zul jij vanaf nu de mooiste foto’s schieten tijdens Magic Hour.
Mis het niet
Hoewel de ‘Golden Hour’ gouden uur heet, hoeft deze periode niet per se een uur te duren. Zoek ruim van tevoren op, wanneer op jouw locatie het gouden uur van start gaat en zorg dat je het niet mist. Zorg daarom ook voor een goede voorbereiding. Wanneer je op je fotolocatie aankomt, moet je eigenlijk meteen kunnen beginnen met foto’s schieten. Als je pech hebt, duurt je Golden Hour namelijk slechts een paar minuten. Dus in dit geval geldt zeker: tijd is goud.
Stel witbalans in
Normaal wordt de witbalans automatisch ingesteld, maar nu is het handiger zelf de kleurtemperatuur in te stellen. Vergeet je dit, dan is het geen ramp. De witbalans kun je ook bij de bewerking van de foto’s bijstellen. Om het warme daglicht extra te benadrukken, is het beter om de Kelvinwaarde hoger te zetten.
Gebruik een statief
Een statief gebruiken tijdens de Golden Hour is wel een pré. Een statief zorgt ervoor dat je met lange sluitertijden en een lage ISO-waarde kunt fotograferen, zelfs als het licht al bijna weg is. Dit heeft prachtige foto’s als gevolg met weinig kleurruis, weinig beweging en de mooiste kleuren.
Lange sluitertijden
Lange sluitertijden zorgen voor nog zachtere afbeeldingen tijden het gouden uurtje. Dit levert vooral mooie foto’s op, wanneer je landschappen fotografeert. Je kunt hiermee nog spelen door de ISO-waarde te verlagen en een hoog diafragma te nemen.
Juiste diafragma
Welk diafragma voor jou het juiste is, is afhankelijk van wat voor een soort foto’s je gedurende het gouden uur gaat maken. Landschapsfoto’s hebben een kleine diafragma nodig, want zo blijven voor- en achtergrond scherp. Bij foto’s van mensen en dieren is een groot diafragma handiger, want zo zal alleen je onderwerp op de voorgrond scherp afgebeeld worden. Wanneer je een groep mensen fotografeert, moeten zij wel tijdens de Golden Hour weten hoe ze moeten poseren, voordat er cruciale tijd verloren gaat. Lees hier een aantal handige tips over hoe je de leukste en origineelste groepsfoto’s krijgt.
Zorg voor goede belichting
De belichting is bij de Golden Hour een van de belangrijkste zaken waarop je moet letten. Te licht fotograferen zorgt namelijk voor geen detail in de witte delen en bij te donker fotograferen is hetzelfde waar voor de schaduwen.
Frontaal zonlicht
Bij frontaal zonlicht oftewel front lightning schijnt het warme licht op je model of object. Als fotograaf heb je de zon in de rug. Dit leidt tot zachte en sfeervol belichtte foto’s.
Tegenlicht
Tegenlicht is het omgekeerde van frontaal licht. Hierbij heb je het zonlicht in de rug van je model of object, waardoor deze een warme gloed om zich heen krijgt. Let hierbij goed op de belichting van je camera, want anders wordt je model of object juist te donker.
Randverlichting
Randverlichting heeft iets weg van tegenverlichting alleen gebruik je nu bij het afdrukken van de foto de portretfunctie van je camera. De achtergrond wordt zo wazig, waardoor je model of object benadrukt wordt door de zachte oplichting van het zonlicht.
Silhouet
Om een silhouet te creëren moet je met je camera naar de zon toestaan. Bij tegenlicht pas je je model of object qua licht aan, zodat ze te zien blijven; bij een silhouet pas je juist het licht niet aan. Richt je camera nu meer op de zon, zodat je object of model overschaduwd wordt. Meer weten over licht en fotografie? Wij vertellen hier meer over strijklicht.